HİZMETLERİMİZ

Image Image
VENA

Çevre Danışmanlık

Eskişehir çevre danışmanlık firması, Bilecik çevre danışmanlık firması ve Kütahya çevre danışmanlık firması çözüm ortağı arayan işletmeler için Vena Mühendislik uzman kadrosuyla hizmet vermektedir. Çevre izni alınması, çevre lisansı(atık lisansı) alınması ve çevre izin lisans muafiyet işlemleri için hizmetinizdeyiz. Çevre yönetim hizmetimizin detayları için lütfen bizi arayın.

Çevre Danışmanlık Hizmetleri

Çevre Yönetimi Hizmetlerimiz; Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yetki verilen ve bu kapsamda Çevre Yönetim Hizmeti sunan bir kuruluştur. Çevre danışmanlık firmamız, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığından 1136081678.2.2 belge numarası ile yetkilendirilmiştir. 

Çevre danışmanlık firmaları ne yapar? Çevre yönetim hizmeti/çevre danışmanlık alma şartları nelerdir?

Çevre danışmanlık firmaları, hizmet verdikleri şirketlerin Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile ilgili süreçlerini yürütmektedir. Zorunlu ise çevre izin belgesi ve/veya çevre lisans belgelerini alır. Danışmanlık firmaları, müşteri olan firmaları yönlendirmek, mevzuata uygun ve en ekonomik seçenekleri sunmakla yükümlüdür. Çevre yönetim hizmeti veren firmalar, işletmelere entegre çevre bilgi sistemi üzerinden atanmış olan çevre görevlisini anlaşmaya göre belli periyotlarla (ayda 1 veya ayda 2 kez) ziyaret eder ve tesisin mevcut durumunu hakkında mevzuatlar ve standartlar ışığında bilgilendirir.

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının ve mevzuatın gereksinimlerinin dışında müşterilerin istedikleri doğrultusunda teknik destek de verebilmektedir. Anlaşmaya göre Çevre Yönetimi Sistemleri, Sürdürülebilirlik, Karbon Ayak izi vb. konularda da yardımcı olmaktadırlar.

Kimler çevre danışmanlığı hizmeti almalı? Çevre danışmanlık hizmeti alma zorunluluğum var mı? Çevre danışmanlık hizmeti alma zorunluluğu olan firmalar?

Çevre İzin ve Lisansları yönetmeliğinin Ek-1 ve Ek-2 listesindeki iş tanımlarına sahip tesisler/işletmeler ayda en az 1 kez çevre danışmanlık hizmeti almak zorundadır. Bu danışmanlık hizmetleri Bakanlıkça yetkilendirilmiş firmalar tarafından yapılmalıdır. Bu tesislere kısaca, kapsam dahilindeki tesisler de denilmektedirler.

Çevre iznine tabi olmayan işletmeler ne yapmalılar? (Kapsam dışı tesisler) Çevre danışmanı almak zorunda mıdır?

Çevre iznine tabi olmayan kapsam dışı tesisler de bulunmaktadır. Kapsam dışı tesislerin de atık yönetimi, hava kirliliği yönetimi ve su kirliği yönetimi adına yükümlülükleri devam etmektedir. Bütün endüstriyel tesisler (kapsam dahili ya da kapsam dışı) yasal çevre uyum denetim kontrolü açısından aylık olarak ya da belli aralıklarla danışmanlık firmasından profesyonel çevre yönetim hizmetini almayı tercih etmektedirler.

Firma olarak çevre danışmanlığı almak zorunda mıyım? 

Yukarıda bahsedilen Ek-1 ve Ek-2 tesisleri listesinde iseniz Çevre Danışmanlık Hizmeti almak zorundasınız. Ayrıca duruma göre çevre izin ve lisansı ile belgelendirilmek zorundasınız. 

2872 sayılı çevre kanunu ne yükümlülükler belirliyor?

Öncelikle Çevre kanunu gereğince işletmeler ?Gerçekleştirmeyi plânladıkları faaliyetleri sonucu çevre sorunlarına yol açabilecek kurum, kuruluş ve işletmeler, Çevresel Etki Değerlendirmesi Raporu veya proje tanıtım dosyası hazırlamakla yükümlüdürler.? Çevresel Etki Değerlendirmesinin işletmenin faaliyete başlamadan önce yapılması gerekmektedir. Aksi taktirde firmalar cezalarla karşı karşıya kalmaktadır.

Bu kapsamda bütün işletme sahiplerine (ufak bir işletme açmadan önce bile) faaliyetlere başlamadan ya da planlama aşamasında çevre danışmanlarından ön görüş almalarını şiddete tavsiye etmekteyiz. Bu konuda çevre danışmanlarımızdan ücretsiz ön görüş alabilirsiniz. 

Faaliyete başlandıktan soran Çevre Kanunu ?Üretim, tüketim ve hizmet faaliyetleri sonucunda oluşan atıklarını alıcı ortamlara doğrudan veya dolaylı vermeleri uygun görülmeyen tesis ve işletmeler ile yerleşim birimleri atıklarını yönetmeliklerde belirlenen standart ve yöntemlere uygun olarak arıtmak ve bertaraf etmekle veya ettirmekle ve öngörülen izinleri almakla yükümlüdürler.? denilmektedir. Bu kapsam firmalar Çevre İzin ve Lisansı almak zorundadır. Faaliyetin tanımına göre işletmeler bakanlık merkez teşkilatı veya il müdürlüğü ile birtakım süreçler yürütmek zorundadırlar. Çevre danışmanınızdan çevre bakanlığı süreçleri konusunda destek alabilirsiniz.

Çevre izin alındıktan sonra da (ya da kapsam dışı olduktan sonra da) firmalar atık yönetimi, hava, su ve gürültü kirliği konusunda birtakım düzenlemelere tabidirler. Bu konuda yükümlülüklerini yerine getirmeleri gerekmektedir. 

İl Çevre Müdürlüğünden çevre izin belgesi alınır mı?

Çevre izin/lisans belgeleri Çevre Şehircilik İl Müdürlüğünden ya da Çevre bakanlığından alınır. Ancak firmalar çevre izin belgesi konusunda direk talepte bulunmaz. Yetkilendirilmiş Çevre Danışmanlık firması aracılığıyla Çevre Bakanlığının elektronik sistemi/entegre çevre bilgi sistemi üzerinden başvuru yapılır. 

Çevre muafiyet belgesi nasıl alınır?

Çevre muafiyet belgesi alabilmek için Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği kapsamı dışında faaliyetler yürütmeniz gerekmektedir. Kapsam içerisinde girip girmediğinizi anlamak için Çevre Danışmanından destek alabilirsiniz. Çevre İzin Kapsamın dışında olduğunuzu tasdik etmek için kapsam dışı yazısı almanız gerekmektedir. Çevre izin kapsam dışı yazısı alabilmek için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kapsamlı bir rapor talep etmektedir. Bu kapsamlı raporun çevre danışmanız tarafından hazırlanması tavsiye edilmektedir.

Çevre izin belgesi için nasıl müracaat edilir?

Firmalar kendileri çevre izin veya lisans için direk başvuru yapamazlar. Başvurular sadece elektronik ortamda alınmaktadır. Çevre bakanlığının elektronik ortamı (e-izin) üzerinden sadece firmanın yetkili çevre danışmanı ya da çevre mühendisi başvuru yapabilmektedir. 


Çevre yönetim/çevre danışmanlık hizmetleri için telefon veya e-posta yoluyla bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Telefon : 0222 409 66 26

E-Posta : vena@venacevre.com